Sheavaj és egyéb finomságok

Rengeteg testápolóban találhatunk manapság már sheavajat és már a 100% tisztaságú, natúr, finomítatlan sheavaj sem számít ritkaságnak, elég könnyen beszerezhető. Szeretem ezeket a természetes dolgokat, a legtöbbjük tényleg hatásos és a természetes sheavaj egy sheavajas testápolóval szemben sokkal több mindenre használható.




A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz. Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen olajszármazékot (pl: paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni. Ezzel szemben a sheavaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi. Használni is nagyon egyszerű, szimplán be kell masszírozni a bőrbe. Ráadásul ha vizes bőrfelületre viszed fel akkor egy olyan emulzió képződik aminél jobb testápolót ki sem lehetne találni. (sok testápoló úgy 'hidratál' , hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet..ejnye-bejnye.)

Pár jelentősebb alkalmazási terület:

Száraz bőr: A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
Allergia: Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
Napozás: A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,
Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
Bőrkeményedés: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
Terhesség: Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
Égés: Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.
A másik termék amit vettem Neem olaj vére hallgat ami igazából.. mégis egy olaj.


Afrika keleti tájain, ahol a szuahéli nyelvet beszélik, a növény Muarubaini néven ismert. A mi nyelvünkre lefordítva ez a szó azt jelenti, hogy negyven-fa, azaz a növényt negyven különféle betegség gyógyszerének tartják. A neem-olaj gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Fertőtleníti, megnyugtatja és ápolja a gyulladt bőrt. Indiában a bárányhimlős gyermekeket éjszakára a neem-fa leveleire fektetik, így csillapítva a betegséggel járó viszkető érzést. Egyes kultúrákban a fogápolást a neem-fa fiatal hajtásainak rágcsálása jelenti.A tiszta neem-olaj olyan nagy koncentrációban tartalmaz gyulladáscsökkentő összetevőket, hogy nyugodtan hígítható. Keserű íze miatt - sok más növényi olajjal ellentétben - sütésre és főzésre alkalmatlan. 

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Gyulladások: Segít a gyulladt bőrnek gyógyulni. Irritációk, csípések, felületi sérülések esetében érdemes alkalmazni.
Pattanások: A már említett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmazható a pattanások gyógyítására.
Hajápolás: A korpásodás hatékony ellenszere. Inszekticid hatásának köszönhetően hajtetvek ellen jól alkalmazható.
Napozás: Napozás után alkalmazva megnyugtatja az erős környezeti hatásoknak kitett bőrt. A shea vajjal és a kókuszolajjal ellentétben napvédő hatása nem ismert.
Herpesz: Valószínűleg e betegségek esetében is elérhető - akár jelentős - pozitív hatás a neem-olaj használatával.

Forrás

0 comments:

Post a Comment