cukorgyanta házilag

A cukorgyantának sok előnye van, ugye teljesen természetes anyagokból készül és az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon könnyen elkészítheted, pénztárcabarát dolog. Nem jellemző a szőrtüsző begyulladás tőle, de a technikája kicsit különbözik a normál gyantáétól, ugyanis száliránnyal ellentétben kell felkenni a gyantát és száliránnyal megegyezően kell letépni. Felkenéshez bármit használhattok ami eszetekbe jut, spatula, kenőkés vagy akár kéz, a lényeg, hogy ellenőrizzétek mindig, hogy nem túl forró-e a gyanta! Letépéshez pedig textilcsíkokat lehet használni, vagy akár boltban kapható gyanta lehúzó lapocskákat, de a gyakorlottabbak kézzel is simán megoldják a dolgot.
Ez is egy olyan dolog, amibe bele kell jönni, első alkalommal én is megégettem magam és az összes elképzelhető bénázást végig csináltam, mára már gond nélkül tudom használni itthon a gyantát.

Hozzávalók:

  • két csésze cukor
  • fél csésze víz
  • fél csésze citromlé (mézzel is helyettesíthető)

Főzés közben a színe szépen elkezd sötétedni, kb. 15-20 perc alatt készül el a gyanta. Kb. addig kell főzni amíg a színe karamellbarna (sötét méz szín) árnyalatú lesz. Ha kicsit világosabb és abbahagynád a főzését akkor túl folyós lesz, ha nagyon sokáig hagyod ott akkor egy elég kemény masszát kapsz és nehéz lesz vele dolgozni. Miután elkészült érdemes egyből átönteni egy olyan tégelybe ahol tárolni szeretnénk, hiszen megdermed és sokkal jobb ha nem a főző edénykénkből próbáljuk meg kikapirgálni. Lehetőleg mikrózható edénybe töltsük a kész gyantánkat, mert használat előtt egy picit mindig be kell tennünk a mikróba melegíteni, hogy ismét folyós állagúvá váljon. Mielőtt a frissen készült gyantát használnátok várjatok egy kicsit, hiszen _nagyon_ forró és könnyen megégethetitek magatokat (ez igaz az újramelegítés után is).


Ja és a tálat amiben csináltátok a legegyszerűbb vízbe áztatni egy órára és nagyon könnyen kimosható lesz :)



0 comments:

Post a Comment