mérgek a fürdőszobánkban / arc- testradír

Amikor a test és arcradírok hátulján (vagy bármi hasonló terméknél) olvassátok az összetevőket, melyikőtök gondolkodik el rajta, hogy mégis ezek mik lehetnek és melyikőtök aki csak gyorsan átfut rajta? Hát én az utóbbi csoporthoz tartoztam, de egyre inkább hajt a kíváncsiság,hiszen elég rémisztő dolgokat lehet hallani az összetevőkről. Ahogy nézelődtem a neten,találtam egy nagyon-nagyon durva cikket a kedvenc testradíromról.
A Ti testradírotokban mi lehet?
  • víz: az egyetlen pozitívuma,hogy ebből van benne a legtöbb az, hogy legalább nem ártalmas
  • polietilén: a második anyag, nem vagyok valami nagy kémikus de a műanyag rémlett róla..és igazam volt ebből készítik a nejlonzacskókat! a műanyagok meg ugye kőolajból készülnek
  • Sodium Olefin Sulfonate: habképző anyag szintén kőolajból
  • glicerin: a bőrt szárazzá teszi mivel igen erős a vízelvonó tulajdonsága, megfelelő mennyiségű vízzel bőrpuhító hatása van
  • Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Triethanolamine: ismét két kőolaj alapú habképző
  • Cocamide Mipa, Lauramide Mea: kókuszolajból készült habképző..mennyi hab kell még?
  • Fragnance: mesterséges illatanyag,kőolajból van minden esetben, a baj az,hogy gyűjtőnév tehát fogalmad sincs, hogy melyik illatanyagot jelöli (ami akár rákkeltő is lehet)
  • Butyrospermum Parkii: ez lenne a shea vaj amiből kevesebb jutott bele mint illatból..
  • dióhéj por: kiderült, hogy ezzel radíroz a krém
  • szaharóz: (cukor) jóval hátrébb van, elenyésző mennyiségben..
  • van még benne tartósítószer.
Kerestem hozzá receptet, hogy tényleg ennyi műanyag cucc kell-e egy tusfürdő testradírba és találtam egy olyat amit biztosan meg fogok csinálni napokon belül: 
 Barna cukros - shea vajas testradír:

A barna cukor finoman szedi le az elhalt hámsejteket és AHA sav tartalmával ápolja a bőrt. A mandula olaj, a shea vaj és a méz hidratálja a bőrt, ezért használat után nem feltétlenül kell testápolót magunkra kenni.

1/2 csésze barna cukor
2 ek. mandual olaj (más olaj is jó)
2 ek. shea vaj
1 ek. méhviasz
1 ek. méz
10 csepp vanília illóolaj vagy kivonat
4 csepp szantálfa olaj
4 csepp ylang-ylang olaj

Elkészítés:

Gőz fölött olvasszuk fel a shea vajat és a méhviaszt, öntsük hozzá a mandula olajat majd vegyük le onnan. Keverjük bele a barnacukrot, és most, hogy már nem meleg a massza adjuk hozzá a mézet és az illóolajokat. Jól dolgozzuk el. Tegyük egy zárható üvegbe, és hagyjuk teljesen kihülni. Aki krémesebb radírt szeretne, tehet akár több olajat vagy mézet, de ha darabosat szeretnénk, akkor kevesebb olaj kell, és egy teáskanál méz.
Zuhanyzáskor a vízes bőrre vigyük fel és masszírozzuk körkörös mozdulatokkal a bőrbe. Ha van időnk, kicsit rajta is hagyhatjuk a bőrünkön, hogy még jobban ki tudja fejteni jótékony hatását. Ezután öblítsük le vízzel, de ne használjunk szappant vagy tusfürdőt. Hagyjuk, hogy a bőrünk kicsit olajos maradjon, hamar elmúlik viszont hidratált lesz. Persze ha nem elég, bekenhetjük még magunkat testápolóval - lehetőleg valami természetessel, például egy kis mandula vagy oliva olajjal amibe néhány csepp illóolajat tettünk.

0 comments:

Post a Comment